Meditation i døråbningen

Af 25. juni 2018 zen mind

Meditation som praktisk øvelse.
Nede på klosteret, hvor jeg bliver trænet og undervist, står der på dørene: Please, close the door mindful. Altså, i stedet for at drøne igennem og lade døren smække i bag mig, skal jeg vende mig om og lukke døren.
Hvorfor?
For at træne opmærksomheden i øjeblikket. At gøre det, jeg er i gang med lige nu ordentligt! Selvfølgelig er jeg på vej et eller andet sted hen, når jeg går igennem døren. På vej hen at spise i stilhed. På vej ind i meditationshallen. På vej til mit værelse. Men lige nu er jeg altså igang med at gå igennem døren og det skal jeg være til stede i. Ligesom jeg er tilstede i tandbørstningen, tilstede i samværet med mine kære, tilstede i at skrive dette indlæg. Og ja, der ligger masser af opgaver og venter på mig på to-do-listen, men lige nu skriver jeg dette indlæg.
Så multitasking er ikke rigtigt et plusord her. Multitasking handler om ikke at være tilstede, flere steder på én gang. Vi kan faktisk kun have vores opmærksomhed ét sted af gangen og derfor er det så vigtigt, at vi bliver bevidste om, hvorhenne vores opmærksomhed så er.

Er den her? Eller alle mulige andre steder?

Det, der er det centrale i zen, er træningen.
Hvis jeg vil være i god fysisk form er jeg nød til at træne.
Hvis jeg vil forbedre min koncentration og fokus, er jeg nød til at træne mit sind i at være opmærksomt. Det gør jeg gennem øvelser, som den, jeg lige har beskrevet, og andre nærværsøvelser.
Jeg kan beslutte mig for at når jeg kører bil, vil jeg have slukket radio og i stedet fokusere på køreturen. Eller når jeg er i bad, kan jeg være opmærksom på de varme dråber i mod min hud, så jeg ikke går glip af badet, af øjeblikket.

Og som basis for træningen ligger meditation. Det er i meditationen, at jeg træner min opmærksomhed. Og jo mere jeg gør det, jo stærkere bliver min evne til at kalde opmærksomheden tilbage til nuet og rent faktisk blive der.